Beszélgetés Marcival, aki a Gaia Oktató Központ tanulói közül a 2022-es év legjobb MATEMATIKA középszintű érettségijét (95%) írta.

Kepernyofoto 2023 05 04 8.57.49

G. Niki: Szia Marci! Örülök, hogy viszontláthatlak, hiszen lassan egy év telt el a tavalyi középszintű matek érettségi óta, azóta pedig már egyetemre jársz. Melyik egyetemre mentél? Hogy érzed most magad? 
M. Marci: A pszichológia érdekelt, így ezt jelöltem meg, végül a Károli Gáspár Református Egyetemre vettek fel. Nagyon élvezem, nagyon tetszik, örülök, hogy ide kerültem.

G. Niki: Azt tudod, esetleg melyik területére fogsz szakosodni a pszichológiának?
M. Marci: Hú, még nagyon nem, de tényleg. Talán a párkapcsolatok felé, de ez még egyáltalán nem eldöntött.

G. Niki: Lányok fiúk vegyesen vagytok?
M. Marci: Jóval több a lány, nincs annyi fiú.

G. Niki: Örülök, hogy ilyen jól érzed magad! 🙂 A tavalyi középszintű matek érettségizőink közül Te írtad a LEGJOBB MATEK ÉRETTSÉGIT a Központ tanulói közül, fantasztikus eredménnyel, hiszen 95%-ot értél el. Ez kiváló eredmény, szívből gratulálok hozzá!
M. Marci: Köszönöm, én is nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült és köszönöm a sok segítséget amit kaptam Tőled!

G. Niki: Nálunk hagyomány, hogy akik a legjobb felvételiket és érettségiket írják, munkájukat egy elismerő oklevéllel és egy ajándék könyvvel jutalmazzuk. Számodra nem is választhattam mást, mint a „Mit tenne a természet? – Útmutató a bizonytalan időkre” című könyvet. Amellett, hogy természettudományi oktató központ vagyunk, – tehát egyértelmű hogy a természettel kapcsolatos tudást adunk ajándékba 🙂 – számodra még is olyan könyvet szerettem volna választani, ami pszichológiailag fogja meg a természetben történő eseményeket. Hiszen ebben a könyvben olyan módszereket, folyamatokat olvashatsz, amelyeket a természet fejlesztett ki többek között kiszámíthatatlan, sokkal terhelt időkre, hogy az élet továbbra is fenntartva tudjon maradni. 
M. Marci: Köszönöm szépen a könyvet, még nincs meg, mindenképp el fogom olvasni, nagyon örülök neki!

G. Niki: Hogy érzed miben kaptad a legtöbb segítséget az érettségi felkészítőkön? Volt olyan feladattípus, ami előtte nem nagyon ment? Az órák alatt sikerült megértened azokat a feladatokat és emiatt könnyebben tudtad később megoldani őket?

M. Marci: A geometria témaköre az ami mindig gyengébben ment, örültem, hogy itt átvettük az egészet, mert végre egybe láttam és megértettem, már nem féltem tőle annyira. Leginkább a rozsdás tudásomat hozta vissza a felkészítő.

G. Niki: Volt kedvenc feladattípusod?
M. Marci: Az algebrai feladatok tetszettek a legjobban, ahol számolni kell. De a többivel se volt nagyon problémám.

G. Niki: Volt olyan amelyik feladattípust nem szeretted?
M. Marci: Hát talán a geometria és a koordinátageometria, de végül nagyjából azok is sikerültek.

G. Niki: Szóval viszonylag mindegyiket szeretted, egyébként sejtettem hogy ez lesz a válasz, mert az aki képes megírni 95%-ra egy matek középszintű érettségit annak nem nagyon van olyan feladat ami nehéz, mert egyszerűen tudja. Melyiket szeretted jobban, amikor a feladatsorokon mentünk végig vagy amikor a tematikus feladatlapokat használtuk?
M. Marci: Tematikusan sokkal jobban át lehetett látni az összes témakört, mindenképpen ezt. Otthon magamtól még megoldottam pár matek érettségi feladatlapot időre, de tematikusan haladni sokkal érthetőbb volt.

G. Niki: Hogy sikerült beleférned az időbe? Mi volt a taktikád? Egyáltalán volt taktikád rá?
M. Marci: Igazából nem volt taktikám, nagyon gyorsan kész lettem. Haladtam feladatról feladatra.

G. Niki: Mit vittél be magaddal az érettségire?
M. Marci: Négyjegyű függvénytáblát meg számológépet.

G. Niki: Mit csináltál az érettségi előtti nap?
M. Marci: Még tanultam egy kicsit.

G.Niki: Van saját stresszkezelési technikád, amit saját magadnak alkalmazol?
M. Marci: Nem nagyon szoktam stresszelni. Régen próbáltam meditálni, újra kéne kezdeni. De amúgy sem vagyok egy stresszelős típus.

G. Niki: Mit ajánlanál azokanak akik most mennek felvételizni, mi a jótanács tőled?
M. Marci: Hát még maradt egy pár napjuk, szerintem érdemes gyorsan végigmenni az összes témakörön, és megragad, ami megragad. Próbáljanak meg mégegyszer átnézni mindent.

G. Niki: Ajánlanád másoknak is a MATEK középszintű érettségi felkészítőnket?
M. Marci: Hú hát mindenképpen, mert nagyon élveztem őket. Nagyon kedvesen, türelmesen és flexibilisen segítettél a felkészülésben sok „AHA” élményt kaptam. Sosem lettem leszidva és végig egyenrangúként bántál velem sok tanárral ellentétben. Nagyon sokat segítettél abban, hogy amikor mondtam, hogy értek egy anyagot, akkor továbbmentünk egy-két próbakérdés után, mert bíztál bennem, hogy tényleg tudom az anyagot. Megláttad gyorsan az erősségeimet és így leginkább a gyengepontokra koncentráltunk.

G. Niki: Marci, nagyon örülök Neked, köszönöm, hogy beleraktad az előző évet a matek érettségi felkészülésbe, hiszen meg lett az eredménye 95%-os MATEK érettségit írtál. Örülök, hogy olyan egyetemre és olyan szakra vettek fel, amire menni szerettél volna. Kívánom, hogy érezd magad nagyon jól és érj el minél több sikert az életben! 🙂

TOVÁBBI BLOGBEJEGYZÉSEINK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük