Kalandozz a gyadai tanösvény vadregényes mesevilágában

Kepernyofoto 2021 04 09 21.30.05

Zakatolj a játszótérig Hangya Dani vonatán, süss szalonnát az Óriások pihenőjénél, egyensúlyozz a Lósi-patak mocsárvidéken átívelő pallósorán, billenj át a hintahídon és kelj át Magyarország legnagyobb erdei függőhídján. A Gyadai tanösvény télen és nyáron egyaránt várja a friss levegőre és kalandra vágyó gyerekeket és felnőtteket egyaránt, akár kutyával együtt is. Remek hétvégi program az egész család számára, amit nem lehet nem élvezni!

 

Milyen paramétereket érdemes tudni?

 

A túra hossza: 5 km (körtúraként végigjárható)

A túra időtartama: 2,5 -3 óra

Szintkülönbség: kb. 200 m fel, ugyanannyi le

Állomások száma: 13 

A tanösvény jelzése: zöld T betű

Napidíj: 700 Ft

IMG 0260

 

Elhelyezkedés: A Börzsöny és a Cserhát találkozásánál fekszik a Naszály hegy (vagy rög). A Gyadai-réti tanösvény a rög északi lábánál található a Lósi-patak mentén. 

Megközelíthetőség:  A kirándulóközpont mintegy 40 km-re található Budapesttől északra, ahonnan autóval mintegy 40 perc alatt megközelíthető. A 2-es számű főútról kell letérni jobbra a Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál és innen már csak pár száz meter a kirándulóközpont ahol megtalálhatjuk a tanösvény hatalmas fizetős parkolóját. Tömegközlekedéssel a Rétság felé tartó menetrendszerinti volánbusz járatra kell felszállni, majd a Szendehely-Katalinpuszta megállóhelynél leszállni (ez kb. 15 perc, majd 10 perc besétálni a kirándulóközpontba).

Kirándulóközpont: A kirándulóközpontba érve a parkoló mellett  találhatjuk az információs épületet és egy hatalmas térképet a tanösvény útvonaláról. Emellett egy kis csúzdás favár és a tanösvény jelkép állata HanGYA DAniHangyavasútja fogadja a gyerekeket. A játszótér hegy felőli oldalán egy kis vadaspark is helyet kapott, ahol többek között szarvasokkal, őzekkel, muflonokkal és vaddisznókkal is lehet találkozni.

Foglalkoztató füzet: A kirándulóközpont büféjében kérhető egy foglalkoztató füzet a gyerekek számára „Természetbúvárkodás a Gyadai tanösvényen” címmel, amelyben játkos és gondolkodtató feladatokat találhatunk, kitöltését az útjelző táblák segítik majd.

Pecsételő hely: A tanösvény a Kéktúra Útvonalát is érinti, így érdemes elhozni a pecsételő füzetünket is magunkkal. A pecsételőhely szintén a kirándulóközpontban található.

 

A központból kis kavicsos úton tovább haladva a tanösvény felé, HanGYA DAni köszönti a kirándulni vágyókat. Balra el lehet indulni a tanösvényen, jobbra pedig a kis tó partján ovis tanösvény került kialakításra a legkisebbek számára, ahol a játékos formában megismerkedhetnek az állatokkal, növényekkel és az erdészek munkájával. 

 

A tanösvény leírása:

A tanösvény 13 állomásán keresztül megismerkedhetünka környék erdeivel, rétjeivel, természeti értékeivel, növény- és állatvilágával.  Néhány helyen QR kódot helyeztek el a faoszlopok tetején, így az applikációt érdemes lehet még a kirándulás előtt feltölteni. A nagy állomások között kisebb táblákat is találhatunk, melyek további érdekességeket mutatnak be számunkra, ilyenek például a madártani tanösvény táblái, amely a Naszály erdeiben elő tollas teremtéményeket ismerteti. Emiatt a tanösvény gyakran meg-megállásra és nézelődésre késztet, nem pedig tempos túrázásra.

A Gyadai kirándulás teljes feltöltődés a testnek, léleknek és szellemnek egyaránt, kellemes kikapcsolódás mindenki számára.

További érdekességek és tanácsok:

  • A Gyadai Tanösvény 2012-ben elnyerte az év Ökoturisztikai létesítménye címet.
  • Térerő a túra során nem nagyon volt, ezzel mindenképp érdemes számolni.
  • Akinek kevés ez a túra hossza, az a Naszály-hegy csúcsára (652m) is felmászhat.
  • A tanösvényen ritka növények is megtalálhatók virágzáskor, mint például a Mocsári Gólyahír.
  • Babakocsival nem a legjobb választás ezen a tanösvényen elindulni a pallósor miatt, és a mocsárvidék miatt sem.

Hasonló cikkek

IMG 1782
Gaál Nikolett

Belső béke iskolai projektnap MANDALÁKKAL

Belső béke iskolai projektnap MANDALÁKKAL Nemrég, egy nagyon kellemes eseményben volt részem, szívesen megosztanám Veletek is 💖 🤗 Nemrég kaptam egy váratlan örömteli megkeresést a