A középfokú tanulmányok fontos részei minden ember életének. A középiskolai oktatás célja olyan tanulók képzése, akik erős tudományos alappal rendelkeznek az olvasás, írás, kommunikáció és matematika alapvető készségeiben a további felsőoktatás, vagy a munkaerőpiac számára. Jegyezze fel az idei felvételi időpontokat még idejében!

Az oktatás hatékonyságának kapcsolódnia kell a tanulási folyamathoz. A tanulási folyamat magába foglalja a tanárokat, a diákokat és környezetüket. Nem mindegy tehát, hogy a gyermek milyen területen folytatja tanulmányait az általános iskolai tanulmányok befejezése után. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni az iskola kiválasztása során, hogy minden szülő megtalálja azt az iskolát, amely a lehető legjobban átadja gyermeke számára az oktatás élményét, amely megfelel az igényeinek és választott szakirányának.  

Hogyan válassza ki a legjobb iskolát gyermekének? 

Akár állami, akár magániskolát választ, akár tandíjat fizet, akár nem, a gondos tervezés elengedhetetlen. Érdemes átgondolni, hogy mit vár el gyermeke leendő iskolájától, hiszen végül is Ön jobban ismeri a fiát vagy lányát, mint bárki más.

Fontos: gyűjtsön információkat az iskolákról

Ha autót, porszívót vagy hűtőszekrényt szeretne vásárolni, beszélhet barátaival és családjával, és információkat találhat az interneten, a fogyasztói oldalakon is. Hasonlóképpen, amikor iskolát keresnek telefonáljon, érdeklődjön, kutakodjon a neten, kérdezze meg ismerőseit akár a felvételi tapasztalatairól. 

Az iskolák tantervei és filozófiája mellett jó tudni az iskolai irányelveket és szolgáltatásokat, így a szülők a döntésükhöz számításba vehetik az iskola utáni programokat, például sportokat, klubokat, korrepetálási lehetőséget, tehetséggondozást, és a tanfolyamokat, amelyeket az iskola az alaptantárgyak mellett kínál. Járjon utána, hogy amennyiben a  gyermekének speciális tanulási igényei vannak, rendelkezik -e az iskola tantervvel és az ehhez szükséges támogatásokkal.

Felvételi

Gaia Oktatási Központ – 2021/2022 legfontosabb felvételi időpontjai

Lépjen kapcsolatba az Önt érdeklő iskolákkal, és kérjen időpontot a látogatásra. 

Jelentkezzen a kiválasztott iskolákba

Miután kiválasztották azt az iskolát (iskolákat), amelyről úgy gondolják, hogy a legjobb lesz a gyermekük számára, jelentkezzenek. Érdemes fontolóra venni azt is, hogy több iskolába adják be a felvételi lapot, hiszen előfordulhat, hogy a kiszemelt iskolába nem sikerül bekerülni. A felvételi folyamatok eltérőek lehetnek. Előfordulhat, hogy gyermekének felvételiznie kell, valamilyen módon tesztelik a képességeit, tudását. Hasznos megismerni az iskolák felvételi feltételeit, érdemes többször ellenőrizni, hogy pontos információkkal rendelkezik-e a jelentkezés idejéről és módjáról.

Kövesse nyomon gyermeke felvételi folyamatát

Derítse ki, hogyan ellenőrizheti gyermeke jelentkezési állapotát. Mikor fogják értesíteni az iskolák, hogy gyermekét felvették?

Gratulálok az előkészületekhez, amelyeket e cél elérése érdekében tett. Gyermekének óriási haszna lesz ebből, hiszen az információgyűjtés, a többi szülővel való beszélgetés, az iskolák látogatása és a választási jog gyakorlása révén most vezető szerepet vállalhat abban, hogy fia vagy lánya a lehető legjobb oktatásban részesüljön. Ez azonban csak a kezdet. Ha továbbra is részt vesz gyermeke oktatásában, bátorítja gyermekét a kemény munkára, és további lehetőségeket biztosít a tanuláshoz otthon és a közösségben, akkor segíthet gyermekének, hogy felnőtt korában könnyebben boldoguljon. Ne feledje, hogy joga és felelőssége is a legjobb oktatás megszerzése a fia vagy lánya számára.

Már megjelent a 2021/2022-es tanév rendje, amiből az is kiderül, pontosan mikor és milyen teendők várnak a következő tanévben középiskolába felvételizőkre. Mutatjuk a legfontosabb felvételi dátumokat.

2021. október 20.

A középfokú iskolák meghatározzák a tanulmányi területeiket és nyilvánosságra hozzák a honlapjukon a felvételi tájékoztatójukat. Ebben a szülők és a diákok információkat találnak a szabályokról és határidőkről.

2021. október 31.

Az általános iskolák is tájékoztatják a nyolcadikosokat a felvételi menetéről.

2021. december 3.

A központi felvételi vizsgákra való jelentkezés határideje. Ezt közvetlenül abban az iskolában kell leadni, ahol a diákok meg szeretnék írni a tesztet.

2022. január 22.

Az általános felvételi eljárás kezdete. Ezen a napon 10 órától írják a diákok a központi írásbeli felvételi vizsgát.

2022. január 27.

14 órától írják a pótló központi írásbeliket. Ezen már csak azok a diákok vehetnek részt, akik az előző írásbelire alapos ok miatt nem tudtak elmenni.

2022. február 7.

A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények értesítik az eredményekről a tanulókat.

2022. február 22-tól március 11-ig

Szóbeli meghallgatások az érintett középiskolákban.

2022. március 16.

A középfokú iskolák március 16-ig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők felvételi jegyzékét.

2022. március 21-22.

Ezen a két napon lehet a tanulói adatlapokat módosítani az általános iskolában.

2022. április 29.

A felvételt hirdető középiskolák elküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

2022. május 9-től augusztus 31-ig

A középiskolák igazgatói rendkívüli felvételi eljárást írhatnak ki.

2022. június 22-24.

Beiratkozás a középiskolákba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.