A középiskolai felvételi legfontosabb dátumai 2021

A középfokú tanulmányok fontos részei minden ember életének. A középiskolai oktatás célja olyan tanulók képzése, akik erős tudományos alappal rendelkeznek az olvasás, írás, kommunikáció és matematika alapvető készségeiben a további felsőoktatás, vagy a munkaerőpiac számára. Jegyezze fel az idei felvételi időpontokat még idejében!

Az oktatás hatékonyságának kapcsolódnia kell a tanulási folyamathoz. A tanulási folyamat magába foglalja a tanárokat, a diákokat és környezetüket. Nem mindegy tehát, hogy a gyermek milyen területen folytatja tanulmányait az általános iskolai tanulmányok befejezése után. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni az iskola kiválasztása során, hogy minden szülő megtalálja azt az iskolát, amely a lehető legjobban átadja gyermeke számára az oktatás élményét, amely megfelel az igényeinek és választott szakirányának.  

Hogyan válassza ki a legjobb iskolát gyermekének? 

Akár állami, akár magániskolát választ, akár tandíjat fizet, akár nem, a gondos tervezés elengedhetetlen. Érdemes átgondolni, hogy mit vár el gyermeke leendő iskolájától, hiszen végül is Ön jobban ismeri a fiát vagy lányát, mint bárki más.

 • Lehet, hogy gyermekének speciális nyelvi vagy oktatási igényei vannak?
 • Szüksége van-e gyermekének több egyéni odafigyelésre?
 • A kreativitást elősegítő környezetet szeretné megtalálni? 
 • Milyen a gyermek tanulási stílusa? Vizuális típus? Logikus vagy matematikus, a zene érdekli vagy valamelyik egyéb művészeti ág vonzza?
 • Milyen messze lehet az iskola? Gyalog érje el vagy buszozhat?
 • Van valamilyen speciális igénye az iskolába jutáshoz?

Fontos: gyűjtsön információkat az iskolákról

Ha autót, porszívót vagy hűtőszekrényt szeretne vásárolni, beszélhet barátaival és családjával, és információkat találhat az interneten, a fogyasztói oldalakon is. Hasonlóképpen, amikor iskolát keresnek telefonáljon, érdeklődjön, kutakodjon a neten, kérdezze meg ismerőseit akár a felvételi tapasztalatairól. 

Az iskolák tantervei és filozófiája mellett jó tudni az iskolai irányelveket és szolgáltatásokat, így a szülők a döntésükhöz számításba vehetik az iskola utáni programokat, például sportokat, klubokat, korrepetálási lehetőséget, tehetséggondozást, és a tanfolyamokat, amelyeket az iskola az alaptantárgyak mellett kínál. Járjon utána, hogy amennyiben a  gyermekének speciális tanulási igényei vannak, rendelkezik -e az iskola tantervvel és az ehhez szükséges támogatásokkal.

 • Hogyan előzi meg és kezeli az iskola a drogokkal, alkohollal és dohányzással kapcsolatos problémákat?
 • Hogyan előzi meg és kezeli az iskola az erőszakot, a zaklatást és a visszaélés egyéb formáit?
 • Milyen tanórán kívüli tevékenységeket kínál az iskola órák után vagy hétvégén?
 • Minden tanulónak lehetősége van tanórán kívüli foglalkozásokon részt venni?
 • Van-e jól felszerelt könyvtár, ahol a diákok megnézhetik a könyveket és kutathatnak? Más nyelveken is rendelkezésre állnak olvasnivalók?
 • Hozzáférnek-e a tanulók a számítógépekhez és az internethez az osztályteremben és a könyvtárban?

Felvételi

Gaia Oktatási Központ – 2021/2022 legfontosabb felvételi időpontjai

Lépjen kapcsolatba az Önt érdeklő iskolákkal, és kérjen időpontot a látogatásra. 

 • Ha lehetséges, látogasson is el az iskolákba, és tekintsen meg néhány tanórát. 
 • Ha lehetséges, vegyen részt nyílt napon, szülői értekezleten vagy más iskolai rendezvényen, amely szintén értékes információkkal szolgálhat a tanárok, a diákok és a szülők hozzáállásáról.
 • Hallgassa meg alaposan, mit mondanak a tanárok az iskoláról. A tanárok a gyermekéhez legközelebb álló felnőttek lesznek. Egy személyes találkozó révén benyomásokra tehet szert azzal kapcsolatban, hogy jól felkészültek, elkötelezettek és boldogok-e a munkájukban.

Jelentkezzen a kiválasztott iskolákba

Miután kiválasztották azt az iskolát (iskolákat), amelyről úgy gondolják, hogy a legjobb lesz a gyermekük számára, jelentkezzenek. Érdemes fontolóra venni azt is, hogy több iskolába adják be a felvételi lapot, hiszen előfordulhat, hogy a kiszemelt iskolába nem sikerül bekerülni. A felvételi folyamatok eltérőek lehetnek. Előfordulhat, hogy gyermekének felvételiznie kell, valamilyen módon tesztelik a képességeit, tudását. Hasznos megismerni az iskolák felvételi feltételeit, érdemes többször ellenőrizni, hogy pontos információkkal rendelkezik-e a jelentkezés idejéről és módjáról.

 • Mi a jelentkezési határidő a kiválasztott iskolában?
 • A határidő előtt nyújtsa be a papírokat és a pályázatokat, ne hagyja az utolsó pillanatra. 
 • Teljesen kitöltötte a jelentkezési lapot minden iskolába?
 • Beadta a pályázatokat az egyes iskolák által meghatározott határidő előtt?

Kövesse nyomon gyermeke felvételi folyamatát

Derítse ki, hogyan ellenőrizheti gyermeke jelentkezési állapotát. Mikor fogják értesíteni az iskolák, hogy gyermekét felvették?

Gratulálok az előkészületekhez, amelyeket e cél elérése érdekében tett. Gyermekének óriási haszna lesz ebből, hiszen az információgyűjtés, a többi szülővel való beszélgetés, az iskolák látogatása és a választási jog gyakorlása révén most vezető szerepet vállalhat abban, hogy fia vagy lánya a lehető legjobb oktatásban részesüljön. Ez azonban csak a kezdet. Ha továbbra is részt vesz gyermeke oktatásában, bátorítja gyermekét a kemény munkára, és további lehetőségeket biztosít a tanuláshoz otthon és a közösségben, akkor segíthet gyermekének, hogy felnőtt korában könnyebben boldoguljon. Ne feledje, hogy joga és felelőssége is a legjobb oktatás megszerzése a fia vagy lánya számára.

Már megjelent a 2021/2022-es tanév rendje, amiből az is kiderül, pontosan mikor és milyen teendők várnak a következő tanévben középiskolába felvételizőkre. Mutatjuk a legfontosabb felvételi dátumokat.

2021. október 20.

A középfokú iskolák meghatározzák a tanulmányi területeiket és nyilvánosságra hozzák a honlapjukon a felvételi tájékoztatójukat. Ebben a szülők és a diákok információkat találnak a szabályokról és határidőkről.

2021. október 31.

Az általános iskolák is tájékoztatják a nyolcadikosokat a felvételi menetéről.

2021. december 3.

A központi felvételi vizsgákra való jelentkezés határideje. Ezt közvetlenül abban az iskolában kell leadni, ahol a diákok meg szeretnék írni a tesztet.

2022. január 22.

Az általános felvételi eljárás kezdete. Ezen a napon 10 órától írják a diákok a központi írásbeli felvételi vizsgát.

2022. január 27.

14 órától írják a pótló központi írásbeliket. Ezen már csak azok a diákok vehetnek részt, akik az előző írásbelire alapos ok miatt nem tudtak elmenni.

2022. február 7.

A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények értesítik az eredményekről a tanulókat.

2022. február 22-tól március 11-ig

Szóbeli meghallgatások az érintett középiskolákban.

2022. március 16.

A középfokú iskolák március 16-ig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők felvételi jegyzékét.

2022. március 21-22.

Ezen a két napon lehet a tanulói adatlapokat módosítani az általános iskolában.

2022. április 29.

A felvételt hirdető középiskolák elküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

2022. május 9-től augusztus 31-ig

A középiskolák igazgatói rendkívüli felvételi eljárást írhatnak ki.

2022. június 22-24.

Beiratkozás a középiskolákba.