Az Év Fája 2024 – KÖZÖNSÉGES BÜKK

Az ev fajai 04 1

Közönséges Bükk (Fagus sylvatica)

Az Országos Erdészeti Egyesület ismét megválasztotta az idei Év Fáját. A mozgalom 1996 óta minden évben egy őshonos fafajra hívja fel az erdészet és a nagyközönség figyelmét. A nyílt online szavazáson közel 1864 szavazat érkezett, amelyből a közönséges bükk (Fagus sylvatica) 1381 vokssal elnyerte a 2024-es Év Fája címet, megelőzve ezzel a 334 szavazatot kapott rezgőnyárt (Populus tremula), illetve a 139 vokssal rendelkező kecskefüzet (Salix caprea).

Fontos állományalkotó fafajunk, melyet a klímaváltozás kifejezetten veszélyeztet.

Kinézete

Közel negyven méteres magasságot is elérhet, törzse legtöbbször egyenes, kérge sima, ezüstös-szürke színű. Kérgén megfigyelhető a jellegzetes „kínai bajusz” mintázat, mely a leesett és elszáradt ágak benövési helyén szokott kialakulni. Lombkoronája erősen zárt (szabadon állva félgömmbé fejlődik), ezért igencsak gyér cserje-, valamint gyepszinttel rendelkezik. Levelei egyszerű, tagolatlan tojásdadok, melyek ősszel sárga színbe borulnak. Tavasszal virágzik, majd pedig ősszel belőlük töviskékkel fedett kupacs fejlődik, amelyben fellelhetjük a három élő makkocska termését.

Termése az ember számára is ehető, ámbár fejfájást okozhat, ha nagy mennyiségben fogyasztják.

Élőhelye

Gyökérzete tányér alakú és sekély. Nem túl „válogatós” a bükk a talaj pH-ja iránt, mivel csak az erősen savanyú termőhelyeket kerüli, viszont érzékenyebb a talajnedvességre, ezért az ún. üde termőhelyeket részesíti előnyben, vagyis a nem túl száraz és nem túl nedves élőhelyeket.

Hazánkban önálló zónát alkotó, 600 méter feletti térszínekre jellemző társulás a Dunántúlon és a Dunántúli-középhegységben. Zonálisan ennél alacsonyabban is előfordulhatnak a csapadékosabb dombvidékeken. A bükk uralja a bükkösöket, de szálanként fellelhető a magas kőris, a hegyi és a korai juhar, illetve a madárberkenye a magasabb hegyeken. Üde, erősen záródó szálerdő, melynek cserjeszintje többnyire hiányzik.

Számos különféle tanösvényen figyelhetjük meg a bükköt, mint például a Gyadai-, Sisakvirág-, Clusius-, Töllös-, Pannonhalmi-, Boszorkány-, Cuha-völgyi-, Tiszafás-, Vértesi panoráma-, Rám-szakadék-, Hársas-tó-, Szala menti-, valamint a Millenium tanösvényen.

Környezete

A bükkösökre jellemző növényzetben megtalálható az erdei madársóska, az egyvirágú gyöngyperje, a szélfű, a szagos müge, a bükkös sás vagy a fehér perjeszittyó. A magashegységi bükkösök uralkodó növényfajai között pedig fellelhető a karcsú sisakvirág, a pávafarkú salamonpecsét és a kárpáti sisakvirág. A középhegységi bükkösökben fellelhető az erdei szélfű, a szagos müge és a bükkös sás. Míg a mészkerülő bükkösökben fehér perjeszittyóval, korpafűfélékkel, erdei madársóskával és fekete áfonyával is találkozhatunk.

Felhasználása

Mintegy 100 évvel ezelőtt a bükköt még csak faszénégetésre, valamint hamuzsírfőzésre használták. Manapság viszont fontos faipari nyersanyagként alkalmazzák.

INGYEN letölthető

2024-es

ÉV FAJAI

tájékoztató füzet!

bukkerdo 20231124165904 FOTO MEGADASAVAL 3
Az ev fajai post kep2

Magyarországon minden évben megválasztják az adott év élőlényeit, valamint természeti képződményeit. A kezdeményezés célja, hogy az Év Fajait programsorozatok keretein belül bemutassák, továbbá felhívják a figyelmet a természet csodáira, azok megőrzésére és védelmére.
Ismerd meg Te is a 2024-es év fajait, töltsd le most ingyenesen tájékoztató füzetünket! Kellemes természettudományi kalandozást kívánunk! 🙂

Ismerd meg a 2024-es év fajait (#34)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük