Az Év Ősmaradványa 2024 – GYAPJAS MAMUT

Az ev fajai 12

Gyapjas mamut (Mammuthus Primigenius)

A Magyar Földtani Társaság idén is három jelöltet indított az Év Ősmaradványa címért. Közülük a gyapjas mamut kapta a legtöbb szavazatot, megelőzve az ammoniteszek apticusát és a kubinyi tölgylevelet. Itthon a vasszécsenyi múzeumba látogatva megtekinthetjük a gyapjas mamut lábszárcsontjának, valamint fogazatának kiállított maradványait.

Élőhelye és tápláléka

Egykor egész Észak-Amerika és Eurázsia hideg északi síkságain csoportosan élt, akár 60 évig is. 

A gyapjas mamut ikonikus része volt a jégkorszaki, avagy pleisztocén megafaunának. Közel 400 ezer éve jelentek meg e hatalmas élőlények a bolygónkon és mintegy 4000 éve haltak ki. Maradványait, főként fogazatát hazánkban is fellelni.

Tápláléka cserjékből, füvekből és sásokból állt.

Kinézete

A ránk hagyott barlangrajzok, illetve a sarkvidéki permafrosztban fellelt megfagyott példányoknak köszönhetően, igen jól ismerjük a külsejét. Nagysága a ma élő afrikai elefántokhoz hasonló kb. 2,6 – 3,5 méter között lehetett. Súlyát nagyjából négy és nyolc tonna közé saccolják. Sűrű sötét vagy világos barna hosszú szőrzete segítette az állatot a jégkorszak viszontagságaihoz való alkalmazkodásban. Kis fülei, illetve rövid farka nagyban támogatta az állatot a kevesebb hő vesztésében. Faggyúmirigyekkel teli bőrének váladéka segítette a szőr vízlepergető képességét, a hőszigetelését, valamint fényesebbé tette azt. Négy zápfoggal és ívelt agyarokkal (módosult metszőfogak) rendelkezett, mely az elefántokénál jobban görbült, akár 1,5 – 4,2 métert is elérhetett és akár 90 kg-ot is nyomhatott. Agyarai spirálisan kifele nőttek, melyek végei egymás felé mutattak. Ezekkel imponáltak a nőstényeknek, védték meg a territóriumaikat és félemlítették meg a vetélytársaikat.

Ma élő legközelebbi rokona az ázsiai elefánt.

A neandervölgyi ember előszeretettel vadászott rá, hiszen agyaraiból és csontjaiból szerszámokat, illetve szőréből kunyhót tudott készíteni.

d2cb40e195ee4e51849f5b53c18b34a7

INGYEN letölthető

2024-es

ÉV FAJAI

tájékoztató füzet!

mammoth adult fur
Az ev fajai post kep2

Magyarországon minden évben megválasztják az adott év élőlényeit, valamint természeti képződményeit. A kezdeményezés célja, hogy az Év Fajait programsorozatok keretein belül bemutassák, továbbá felhívják a figyelmet a természet csodáira, azok megőrzésére és védelmére.
Ismerd meg Te is a 2024-es év fajait, töltsd le most ingyenesen tájékoztató füzetünket! Kellemes természettudományi kalandozást kívánunk! 🙂

Ismerd meg a 2024-es év fajait (#34)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük