Az Év Gyógynövénye 2024 – BORSMENTA

Az ev fajai 03

Borsmenta (Mentha Piperita)

A Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a borsmentát választotta meg a 2024-es év gyógynövényének, ezzel is felhívva a figyelmet a gyógynövények szakszerű alkalmazására.

Származása

A borsmenta a 24 fajból álló menta nemzetség legtöbbet felhasznált és alkalmazott tagja. Mindössze egy pár százéves fajhibrid növényről beszélhetünk, hiszen valószínűleg a véletlennek köszönhetően, mintegy kb. 250 éve jöhetett létre más vadon élő fajok, méghozzá a vízi menta és a fodormenta kereszteződésével. A legtöbb vélemény szerint Angliából származik, de akadnak olyanok is, akik szerint a hazája messze a Távol-Keleten lehet. Termesztésbe a 18. század óta vonták, önmagában a természetben nem fordul elő, ámbár könnyen kivadulhat és kereszteződhet más mentafajokkal. Leginkább két fajtáját ismerjük a „Mitcham”, illetve a „Mexián” borsmentát.

Kinézete

A borsmentának két eltérő formáját találhatjuk meg a termesztésben, az egyik a fehér vagy zöld menta, a másik a vörös vagy fekete menta. Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó évelő, lágyszárú növény. 30-100 cm magas, 3-4 mm vastagságú sztólója a talajban fehér színű, míg a felszínen már a hajtással azonos színűvé válik. Hajtása és levelének színe antociános sötétzöld. Elliptikus levelei többsejtes illóolajtartókkal rendelkeznek. Virága világoslila, termése pedig csíraképtelen makkocska.

Élőhelye

Fény-, meleg-, tápanyag és vízigényes növény. Mélyrétegű középkötött csernozjom talajon érzi a legjobban magát. Csak vegetatív úton szaporítható, legtöbbször sztólóról (tarack).

Felhasználása

Drogként a herbáját (virágos hajtását), a levelét, illetve az illóolaját használjuk. Illóolaja a herbában értékes mentol és menton tartalmú, emellett triterpének, flavonoidok és fahéjsav származékok is megtalálhatóak hatóanyagai között. Hatása többek között: epehajtó, szélhajtó, simaizom görcsoldó, köptető, nyákoldó, helyi érzéstelenítő, hűsítő, relaxáló, légút-tisztító, antibakteriális. Halántékba dörzsölve mentol tartalmú illóolaja (napi adag 6-12 csepp) fejfájás csillapító hatású. Felhasználása igen sokrétű: epehólyag, bélrendszeri és gyomorgörcsök oldása, étvágygerjesztő, enyhe hányinger csökkentő hatású. Külsőleg hűsítő kenőcsökben, izom- és idegfájdalmak esetén (alkoholos kivonat), valamint a kozmetikai és édesiparban is használják. 4 éves korig az illóolaj és a drog használata is ellenjavallt, ugyanis használata gégegörcsöt válthat ki, mely fulladásos halált okozhat. Szintén ellenjavallt a hosszú ideig alkalmazott nagy adag illóolaj használata, valamint epehólyag gyulladás, veseelégtelenség és májkárosodás esetén is. Legtöbbször illóolaj-előállításhoz, illetve herba, vagy levéldrog előállításhoz termesztik.

INGYEN letölthető

2024-es

ÉV FAJAI

tájékoztató füze

natural green background mint leaves 1
Az ev fajai post kep2

Magyarországon minden évben megválasztják az adott év élőlényeit, valamint természeti képződményeit. A kezdeményezés célja, hogy az Év Fajait programsorozatok keretein belül bemutassák, továbbá felhívják a figyelmet a természet csodáira, azok megőrzésére és védelmére.
Ismerd meg Te is a 2024-es év fajait, töltsd le most ingyenesen tájékoztató füzetünket! Kellemes természettudományi kalandozást kívánunk! 🙂

Ismerd meg a 2024-es év fajait (#34)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük