Az Év Gombája 2024 – SZÜRKE GALÓCA

Az ev fajai 01 4

Szürke Galóca (Amanita excelsa)

Fotó: www.fortissimafungus.com

Idén is megrendezésre került a Soroksári Botanikus Kertben a Magyar Mikológiai Társaság által szervezett Országos Gombakiállítás, ahol kihirdették az Év Gombáját. Az internetes közönségszavazás nyertese a 2024-es évben a szürke galóca (Amanita ecxelsa) lett 662 szavazattal, maga mögé utasítva ezzel a 196 szavazatot kapott özlábgalócát (Amanita vittadinii) és a 127 voksot szerzett tüskés galócát (Amanita echinocephala).

Fajtái

Világszerte mintegy 600 faja ismert a galócák nemzetségének, mely hazánkban is több fajjal képviselteti magát. Az erdők ökoszisztémájának kiemelkedően fontos egységei, hiszen sok fa gombapartnereiként tartják őket számon. Több fajuk is mérgező vegyületeket tartalmaz, alfa-Amanitin tartalmával a gyilkos galóca mindközül a legveszélyesebb. A szürke galóca ezzel szemben kb. 20 perces hőkezelést követően (sütés, főzés) emberi fogyasztásra alkalmas, azaz ehető gomba faj, ámbár íze igencsak föld, illetve retekízű (vagyis jellegzetes galóca ízzel rendelkezik). Mégis óvatosságra intenek minket a fogyasztásával kapcsolatban, hiszen igancsak könnyen összetéveszthető a mérgező, bordázott kalapszélű és nem bordás gallérú párducgalócával (Amanita pantherina), vagy a piruló galócával (Amanita rubescens) is. Nem véletlen, hogy a szürke galóca angol neve magyarra lefordítva európai hamis piruló, utalva a könnyű összekverhetőségre.

Előhelye

Európában sokfelé megtalálható, Észak-Amerikában is fellelhető, főként savanyú talajokon termő gombafaj. Hazánk lomb- és fenyőerdeiben találkozhatunk vele a leggyakrabban, de a síkságokon, vagy a hegységekben sem kizárt a megjelenésük. Főként egy-egy példány felbukkanása a gyakori, de olykor kisebb csoportokba is tömörülhetnek júniustól, egészen októberig.

Kinézete

Szürkésbarnás kalapján alaktalan szürkésfehér pettyek jelennek meg, melyek letörölhetőek. 5-15 cm átmérőjű íves, félgömb kalapja, a gomba öregedésével kilapulhat. Bocskora nincsen. Sűrű, fehér és szabadon álló lemezek, 8-12 cm hosszú és 2-3 cm vastag, alján gumós, üregesedő tönk, valamint bordázott és fehér gallér jellemző. Dohos krumpliszagú húsa vizenyős és puha, vágásra nem színeződik. Fehér spórái ovális, avagy elliptikus alakúak.

INGYEN letölthető 2024-es

ÉV FAJAI tájékoztató füzet!

galoca Fotossal
Az ev fajai post kep2

Magyarországon minden évben megválasztják az adott év élőlényeit, valamint természeti képződményeit. A kezdeményezés célja, hogy az Év Fajait programsorozatok keretein belül bemutassák, továbbá felhívják a figyelmet a természet csodáira, azok megőrzésére és védelmére.
Ismerd meg Te is a 2024-es év fajait, töltsd le most ingyenesen tájékoztató füzetünket! Kellemes természettudományi kalandozást kívánunk! 🙂

Ismerd meg a 2024-es év fajait (#34)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük