Ismerd meg a gyadai tanösvény mesebeli vadregényes kalandtúráját

Kalandozz el egy mesebeli vadregényes tájra, itt mindent megtalálsz, ami egy felejthetetlen túrához kell

Zakatolj a játszótérig Hangya Dani vonatán, süss szalonnát az Óriások pihenőjénél, egyensúlyozz a Lósi-patak mocsárvidéken átívelő pallósorán, billenj át a hintahídon és kelj át Magyarország legnagyobb erdei függőhídján.

A Gyadai tanösvény télen és nyáron egyaránt várja a friss levegőre és kalandra vágyó gyerekeket és felnőtteket egyaránt, akár kutyával együtt is. 

Remek hétvégi program az egész család számára, amit nem lehet nem élvezni!

A túra hossza: 5 km (körtúraként végigjárható)

A túra időtartama: 2,5 -3 óra

Szintkülönbség: kb. 200 m fel, ugyanannyi le

Állomások száma: 13 

A tanösvény jelzése: zöld T betű

Napidíj: 700 Ft

Kepernyofoto 2021 04 09 21.59.31

Elhelyezkedés: A Börzsöny és a Cserhát találkozásánál fekszik a Naszály hegy (vagy rög). A Gyadai-réti tanösvény a rög északi lábánál található a Lósi-patak mentén. 

Megközelíthetőség:  A kirándulóközpont mintegy 40 km-re található Budapesttől északra, ahonnan autóval mintegy 40 perc alatt megközelíthető. A 2-es számű főútról kell letérni jobbra a Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál és innen már csak pár száz meter a kirándulóközpont ahol megtalálhatjuk a tanösvény hatalmas fizetős parkolóját. Tömegközlekedéssel a Rétság felé tartó menetrendszerinti volánbusz járatra kell felszállni, majd a Szendehely-Katalinpuszta megállóhelynél leszállni (ez kb. 15 perc, majd 10 perc besétálni a kirándulóközpontba).

Kirándulóközpont: A kirándulóközpontba érve a parkoló mellett  találhatjuk az információs épületet és egy hatalmas térképet a tanösvény útvonaláról. Emellett egy kis csúzdás favár és a tanösvény jelkép állata HanGYA DAniHangyavasútja fogadja a gyerekeket. A játszótér hegy felőli oldalán egy kis vadaspark is helyet kapott, ahol többek között szarvasokkal, őzekkel, muflonokkal és vaddisznókkal is lehet találkozni.

Kepernyofoto 2021 04 09 21.34.50

Foglalkoztató füzet: A kirándulóközpont büféjében kérhető egy foglalkoztató füzet a gyerekek számára „Természetbúvárkodás a Gyadai tanösvényen” címmel, amelyben játkos és gondolkodtató feladatokat találhatunk, kitöltését az útjelző táblák segítik majd.

Pecsételő hely: A tanösvény a Kéktúra Útvonalát is érinti, így érdemes elhozni a pecsételő füzetünket is magunkkal. A pecsételőhely szintén a kirándulóközpontban található.

Kepernyofoto 2021 04 09 21.30.05

A központból kis kavicsos úton tovább haladva a tanösvény felé, HanGYA DAni köszönti a kirándulni vágyókat. Balra el lehet indulni a tanösvényen, jobbra pedig a kis tó partján ovis tanösvény került kialakításra a legkisebbek számára, ahol a játékos formában megismerkedhetnek az állatokkal, növényekkel és az erdészek munkájával. 

A tanösvény leírása:

A tanösvény 13 állomásán keresztül megismerkedhetünka környék erdeivel, rétjeivel, természeti értékeivel, növény- és állatvilágával.  Néhány helyen QR kódot helyeztek el a faoszlopok tetején, így az applikációt érdemes lehet még a kirándulás előtt feltölteni. A nagy állomások között kisebb táblákat is találhatunk, melyek további érdekességeket mutatnak be számunkra, ilyenek például a madártani tanösvény táblái, amely a Naszály erdeiben elő tollas teremtéményeket ismerteti. Emiatt a tanösvény gyakran meg-megállásra és nézelődésre késztet, nem pedig tempos túrázásra.

IMG 6229

Hangya Dani üdvözlőtábláját elhagyva egy kis emelkedővel kezdődik a tanösvény.

IMG 6235

Később átmegy a réten a Lósi-patak ártrének erdejébe, ahol a mocsaras rész felett vadregényes pallósoron haladhatunk tovább, amely kitűnő lehetőséget kínál a vízi élővilág megfigyelésére.

IMG 6265

 Majd újabb pár száz métert követően az Óriások pihenőjéhez jutunk. Itt meg lehet pihenni piknikezni, szalonnát sütni vagy akár bográcsozni. 

Kepernyofoto 2021 04 09 21.30.37

Az Óriások pihenőhejét elhagyva hamarosan átkelhetünk a hintahídon, amire ha rálépünk arra az oldalra billen, ahol a súlyunk van. Ezt követően cölöpjárdán és földbe vert fatuskókon gyakorolhatjuk az egyensúlyozást és megnézhetjük kinek sikerül végigmenni a fába vert rönkökön. Ha szeretnénk ezt a részt ki is kerülhetjük az erdőn keresztül. 

Kepernyofoto 2021 04 09 21.34.27

Kiérve a rengetegből a Gyadai réten átkelve, ismét az erdő mélye felé vezet az út, itt már kissé felfelé haladva mintegy 700 métert. Mikor az emelkedő tetejére érünk a túránk csúcspontjaként Magyarország leghosszabb gyalogos függőhídja vár bennünket, mely 15 m hosszú és egy mély árok felett ível át. 

A függőhídon átkelve már lefelé visz minket az út, vissza Katalinpusztára a turistaközpontba, ahol még körülbelül 45 percig gyönyörködhetünk a hangulatos árnyas erdőben, miközben utunk becsatlakozik az Országos Kéktúra útvonalába. 

IMG 0266

A Gyadai kirándulás teljes feltöltődés a testnek, léleknek és szellemnek egyaránt, kellemes kikapcsolódás mindenki számára.

További érdekesség és jótanács: 

 • A Gyadai Tanösvény 2012-ben elnyerte az év Ökoturisztikai létesítménye címet.
 • Térerő a túra során nem nagyon volt, ezzel mindenképp érdemes számolni.
 • Akinek kevés ez a túra hossza, az a Naszály-hegy csúcsára (652m) is felmászhat.
 • A tanösvényen ritka növények is megtalálhatók virágzáskor, mint például a Mocsári Gólyahír.
 • Babakocsival nem a legjobb választás ezen a tanösvényen elindulni a pallósor miatt, és a mocsárvidék miatt sem.

Egy válasz

 1. Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
  A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
  Hozzászólások menüpontjához.
  A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.